Thursday, August 6, 2009

EN HELT VANLIG MIDDAG ELLER KULTURELL UPPLEVELSE?

Vi hade två familjer här på middag igår kväll. En helt "vanlig" (läs svensk) bjudning med grillspett, potatis- och pastasallad. En paj, lite ost och marängtårta.

Kvällen var jätte lyckad och alla barnen (två 2-åringar och två 4-åringar) fann varandra direkt.

När alla hade gått hem reflekterade vi över hur amerikanerna uppfattade kvällen. Det var nog inte så "vanlig" kväll för dem som för oss. Kanske de tänkte något i stil med följande,

- "Tänk att de hade lagat all mat hemma, hon måste vara jätte ambitös, men det klart hon är ju hemma med barnen, hon har väl inget annat för sig. Så har hon vispat egen grädde igen. Fint ska det va´. Förstod aldrig vad man skulle ha såsen till, var det pajen eller salladen? Så annorlunda att sitta ner och äta tillsammans. Ute dessutom. Var jätte märkligt. Ingen annan sitter ute på kvällen. Till och med när det blev mörkt satt vi kvar, de tände levande ljus, fastän ingen fyllde år eller hade dött. Alla fick var sin kniv också. De är bra roliga de där svenskarna. Varför inte skära maten i lagom stora bitar som vi brukar göra? Tur att vi i alla fall fick ölen i flaska och inte i glas. Men det var en trevlig kväll, det var det verkligen, men annorlunda"

Barnen fick macaroni & cheese, varmkorv och minimorötter till. Helamerikanskt. Gott och inga krågligheter. Det var föräldrarna superglada för.

3 comments:

Anonymous said...

Ja kulturell upplevelse är det väl. Vi svenskar är ju så himla snabba på att påpeka när några i vårt land inte gör som vi är vana vid. Vissa saker slår ju också igenom så att det blir en generationsskillnad istället för en kulturskillnad. Har du läst om New England utifrån Pernillas blogg.
Kram Mamma

Anonymous said...

Haha, menar du att du vispar din egen grädde??? Förstår att de blir chockade där borta i amerkat.

Nu väntar en liten "första skoldags-middag" här hemma, Clara har stolt traskat in på Dalaskolan för första dagen idag! Men det blir varken vispad grädde eller macaroni and cheese...;-)

Kram kusin Sara

Jessi kusin said...

Om jag plockar in egen frukt?? Jaaaa :-) , färskpresad äpplejuice på morgonen direkt från trädet och idag plockade Martin av vinbären från 2 buskar, 8 Liter. Hmm ...recept med röda vinbär i efterlyses! Snart är plommonen, tomaterna och vindruvorna klara me! gott!
Kram J